Roda de Premsa, 14.05.08

Davant les darreres informacions aparegudes als mitjans de comunicació, des de l’Associació Pinya de Rosa volem manifestar el nostre desacord total amb la postura mostrada pel Conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal:

          La Generalitat de Catalunya, des dels Departaments de PTOP i Medi Ambient, ha tingut quasi cinc anys per negociar amb els propietaris la compra del paratge. I no ho han fet. Aquest fet ha anat esllanguint en el temps d’una manera injustificada, impedint la resolució del cas.

          De la mateixa manera, s’ha anat esllanguint el compliment de la llei que, i s’ha fet d’una maner explícita i intencionada. Aquesta llei donava un termini màxim de tres anys en el que ja s’hauria d’haver aprovat la delimitació, l’òrgan gestor i el pla d’usos. Cinc anys després, com se sol dir, el més calent és encara a l’aigüera. I això ens demostra que el departament de Medi ambient i, sobretot, el de política territorial, no els hi ha interessat desenvolupar-la.

          En relació a les declaracions del Conseller, exigim que ens expliqui: 

1.   Com “garantiran un accés públic” si l‘espai continua essent privat.

2.   Garantir aquest espai públic només es pot fer amb un pla d’usos en funcionament i ha de ser desenvolupat pel departament de Medi Ambient. I això, ara per ara, no s’ha ni començat a treballar.

3.   Com és pot encara argumentar la possibilitat d’urbanitzar una part del paratge per preservar-ne la resta? Quan, el juny de 2003, el Parlament de Catalunya (inclòs el grup socialista) aprobava per unanimitat la llei, sabien el què estaven aprovant? La urbanització parcial del paratge, ja s’ens va plantejar com a possibilitat fa 3 anys i ho vam rebutjar de ple, perquè és una política contrària a tot principi de conservació i de la funcionalitat dels espais naturals valuosos i vulnerables, com és el cas del Pnin de Pinya de Rosa.

4.   Nadal ha dit que si els propietaris demanessin 10 milions d’Euros, la Generalitat exerciria inmediatament el dret de retracta. Quan es va aprovar la llei, el preu del paratge era practicament aquest (uns 12 milions). Perquè s’ha deixat perdre la oportunitat després de tants anys i no s’ha fet cap moviment per comprar-lo. Perquè no s’han aprofitat les subvencions estatals que han existit?

            Deixant passar el temps només s’ha aconsegit empitjorant les coses: tan administrativament com per l’estat de conservació del jardí tropical i del bosc que l’envolta. Això només es pot qualificar de desídia.

          Quan el Parlament de Catalunya va aprovar la llei 25/2003, es van assumir tan els riscos que comportava i com, evidentment, les despeses que l’administració hauria de fer. Consequentment, els pressupostos de la Generalitat han contemplat, en anys posteriors, partides destinades al paratge. Cap d’elles, però, no s’ha executat.

És per això que, amb la voluntat de mostrar quina és la postura de la gent de Blanes, l’Associació ha endagat dues activitats a las que convidem a tothom a participar.

Amb menys d’una setmana de temps, bona part dels alumnes de les escoles de Blanes han fet un treball on hi reflexen el seu suport a la preservació de l’espai. Tan els alumnes com els seus pares, a banda del mestres, es clar, s’han mostrat receptius i col·laboradors amb la campanya de la nostra entitat. Amb la seva participació, han volgut mostrar la seva preocupació per la pèrdua de l’espai de Pinya de Rosa, sobretot, per les possibiltiats pedagògiques i socials que ofereix.

Els treballs dels alumnes es podran veure exposats el proper dissabte a la tarda al passeig de Mar, a l’alçada del monument a Joaquim Ruyra, on tot el poble de Blanes esta convidat a participar sota el lema “Penja el teu dibuix per Pinya de Rosa”.

Finalment, hem convidat a un representant de cadascun dels partits del Parlament, perquè, igual que van fer fa cinc anys, vinguin a explicar el seu punt de vista sobre Pinya de Rosa i el seu futur. L’acte tindrà lloc el proper dilluns a les vuit del vespre a la Casa del Poble de Blanes.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.